fbpx
חדלות פירעון

חדלות פירעון

זקוקים לייעוץ משפטי מקצועי? לקביעת פגישה השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם

חוק חדלות פירעון דברי הסבר

ביום 5.3.2018 אישרה מליאת הכנסת באופן סופי את חוק חדלות פירעון החדש ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018. החוק צפוי להיכנס לתוקף החל מחודש ספטמבר 2019. החוק יחול על הליכים לפי חוק זה אשר יתחילו ממועד כניסתו לתוקף ואילך.
מטרת החוק היא תיקון המצב הקיים בכל הקשור – דיני חדלות פירעון ולהביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של חדל פירעון, ובנוסף, לקיים הליכי גבייה השומרים על כבודם של החייבים ולקדם את שילובו מחדש של חדל פירעון שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים.
חוק חדלות פירעון דברי הסבר מראה שקריסה כלכלית אינה עוד "אות קלון" לחייבים. הסתבכות כלכלית היא מצב לא פשוט עבור חדלי פירעון ובני משפחותיהם, מצב שמוביל לא פעם למשברים קשים נוספים.
החוק מודע למציאות הכלכלית שבה אנו חיים, לעובדה שהיום הרבה יותר קל לקבל הלוואות ולא רק מבנקים. היום כל אחד יכול לקחת הלוואה לכל מטרה, ולכן מוצאים את עצמם לא מעט אנשים נורמטיביים "מתגלגלים" ממינוס מינורי בבנק לחובות של מאות אלפי שקלים.
בשנה שעברה כ- 20,000 אנשים נכנסו להליך של פשיטת רגל ומעל 700,000 אנשים, כעשירית מהאוכלוסייה, רשומים כחייבים בהוצאה לפועל. אלו מספרים שרק גדלים מדי שנה.
המחוקק מכיר בתופעה כמכת מדינה של ממש, ומכאן נוצרו השינויים בתחום חדלות פירעון של יחידים ותאגידים.

הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מציע 4 מסלולים אפשריים

  • צו לשיקום כלכלי בבית המשפט – צו לשיקום כלכלי יכלול תכנית לתשלום החובות של החייב מנכסיו ומהכנסתו השוטפת, וכן ייקבעו הוראות לגבי מהם הנכסים שייכללו בקופת הנשייה והוראות בעניין אופן מימוש נכסי קופת הנשייה. בנוסף, צו שיקום כלכלי יכלול הוראות בדבר תקופת התכנית, אשר בסופה יופטר החייב מחובותיו. החוק החדש קובע ברירת מחדל של 3 שנים לתקופת התשלומים (עורך דין פשיטת רגל).
  • בקשה לחדלות פירעון פתיחת הליכים בסכום נמוך – חייב רשאי לפתוח בהליכי חדלות פרעון גם אם סך חובותיו אינו עולה על 150,000 ₪, בתנאי שהוא נמצא בחדלות פרעון או שהצו יסייע כדי למנוע את חדלות פירעונו (חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי).
  • הסדר חוב – קיימת אפשרות של חייב לבצע הסדר. החידוש המרכזי בעניין זה הוא שנושה יהיה רשאי להציע הסדר חוב גם בלא הסכמת התאגיד, וזאת במקרים בהם התקיימו התנאים להגשת בקשה לצו פתיחת הליכים על ידי נושה. מעבר לכך, הוראות אישור הסדר החוב מפנות להוראות לאישור תכנית לשיקום כאמור לעיל, בכפוף למספר שינויים קלים.
  • הפטר ליחיד נלווה להליכי חדלות פירעון של תאגיד – החוק מאפשר לנהל הליך בתוך הליך, כלומר, לנהל הליך של פשיטת רגל של יחיד, תוך כדי הליך של חדלות פרעון של חברה.

בקשה לחדלות פירעון ופתיחת הליכים

החוק החדש יוצר שינוי בסדר פירעון חובותיו של חדל פירעון לנושים, החוק מחזק את מעמדם של הנושים הלא מובטחים. החוק בעצם מצמצם את הקדימות בפירעון החובות מתוך קופת נכסי החייב שניתנת כיום לנושים החזקים, כלומר, רשויות המדינה והבנקים, וזאת לטובת הנושים הקטנים. החוק מעניק לנושים הקטנים הסדר טוב יותר לגבי היקף הריבית על החובות, באופן שנועד לצמצם את הפערים בין הנושים הקטנים לבין הנושים הגדולים, כמו הבנקים, שמקבלים ריבית גבוהה על חובותיהם.
המימוש המובהק ביותר של הגישה השיקומית בחוק החדש מתבטא בהגבלת משך הליכי פשיטת הרגל בזמן למשך 4 שנים בלבד, הליכי חדלות פירעון אשר אמורים להסתיים בהליך הסדר ,כלומר, קבלת פטור מתשלום יתרת החובות שאין ביכולתו של החייב לפרוע (שיקום כלכלי לעצמאי).

5 שיקים חוזרים ← התראה טרם הגבלת חשבון הבנק
10 שיקים חוזרים ← הודעה על הגבלת חשבון הבנק
על פי חוק לקוח מוגבל או מוגבל חמור רשאי להגיש ערעור על הגבלת החשבון לבית המשפט עד שבועיים לאחר שהשיק העשירי חזר. הבנק מסתיר מידע זה מהלקוח.

בעצם הערעור על הגבלת חשבון הבנק הוא ניסיון לגרוע שיקים ממניין השיקים המסורבים בחשבון הבנק. ישנה חשיבות רבה לכוחן של הטענות הנטענות ולעילת הערעור המוגשת לבית המשפט, רצוי להיוועץ עם עורך דין חדלות פירעון על מנת לבנות עילת ערעור טובה.

מידע נוסף על הליכי ובקשה לחדלות פירעון
עיכוב הליכים בחדלות פירעון | עיכוב הליכים משפטיים
בית המשפט קיבל את טענת החייב, כי נטל את ההלוואות שסיבכו אותו בתום לב מתוך מחשבה שישוב לעבודתו ויוכל לעמוד בהחזרים

בית משפט השלום בבאר שבע הורה לאחרונה על מתן הפטר שני במספר לאדם בשנות השישים לחייו, שהסתבך שוב בחובות בשל הלוואות שלקח. השופט קיבל את המלצת הממונה על חדלות פירעון והנאמנת למתן ההפטר, ששוכנעו כי הסתבכותו הכלכלית של החייב נעשתה בתום לב. מכיוון שמדובר במחיקת חובות שנייה, הוא הורה לחייב להירשם לתכנית הכשרה כלכלית מטעם הממונה.

קראו עוד »
התנהלות במרמה על ידי חברה תגרום להעברת החיוב על בעלי החברה

חברה שרכשה מוצרי טיפוח ובשלב מסוים ביטלה את ההמחאות שמסרה לספק חויבה לאחרונה לפרוע אותן. בית משפט השלום בבאר שבע קבע כי הודעת הביטול שמסרה החברה בטענה שהסחורה הייתה פגומה, אינה עולה בקנה אחד עם המצב בשטח לפיו המוצרים סופקו לחברה והיא המשיכה לשווק אותם. פסק כי מדובר בדיווח שקרי העולה כדי מרמה וחוסר תום לב, ובנסיבות אלה מוצדק להרים את מסך ההתאגדות בין החברה ובעליה, ולחייב אותם בחלק ניכר מהחוב באופן אישי.

קראו עוד »
פשיטת רגל החוק החדש | עורך דין שיקום כלכלי
הוצאה לחל"ת בעקבות המלחמה – בית המשפט התחשב וקבע תכנית שיקום כלכלי בסכום נמוך

עובדת שהוצאה לחל"ת בעקבות מלחמת חרבות ברזל כשהיא חייבת עשרות אלפי שקלים לנושיה, זכתה לאחרונה בבית משפט השלום לתכנית שיקום מתחשבת. השופט אישר את המתווה אליו הגיעו החייבת והממונה על חדלות פירעון, לפיו האישה תישא בכ-73% בלבד מחובותיה בפריסת תשלומים ל-5 שנים. בנוסף, הוא קיבל את בקשתה למחיקת חוב פיגורים שנצבר.

קראו עוד »
תביעות בנקים
ביהמ"ש מנע מבנק לפעול כנגד שיקים שקיבל מזכיין של חברה חדלת פירעון

בית משפט השלום דחה לאחרונה תביעה שהגיש בנק "מרכנתיל דיסקונט" לפירעון צ'קים בסך כולל של 145,000 שקל, שנתן זכיין של חברה לפקודת החברה שקרסה בהמשך. החברה מצדה "גלגלה" את הצ'קים לניכיון בבנק על מנת לבחון את כושרו הפיננסי של הזכיין, והחזירה לזכיין את הכסף בסמוך למועד פירעונם. בשלב מסוים החברה הגיעה לחדלות פירעון והבנק הגיש תביעה אישית נגד הזכיין למימוש הצ'קים. ביהמ"ש קבע שהתנהלות הבנק הייתה חסרת תום לב ולכן הוא לא נחשב "אוחז כשורה" הרשאי לפרוע את הצ'קים חרף התנגדות בעליהם.

קראו עוד »
הינכם מוזמנים ליצור עימי קשר בדרכים הבאות
או השאירו מספר טלפון ואחזור אליכם בהקדם