fbpx

האם הבנק ינטוש אתכם במקרה של עוקץ בחשבון, שבגללו הוגבל החשבון?

על פי פסיקה רחבה בעניין זה, אם התעורר אצל פקיד הבנק חשד כי הצ'קים מזויפים או נעשתה כלפיכם מרמה, וחרף כך הוא המשיך ואישר את הפקדתם, הבנק נושא באחריות להונאה, והחשבון לא יוגבל גם אם לא כובדו צ'קים. עניין זה הוא לא חד משמעי שכן קשה להוכיח שפקיד הבנק "יודע" שאכן נעשתה כנגדכם מרמה. 

עוקץ בחשבון

סוגי "עוקץ" בחשבון:

  1. "העוקץ הניגרי" – העוקץ השכיח ביותר הוא 'העוקץ הניגרי', שהוא למעשה שם כולל לשורה של תרגילי עוקץ המתקבלים, בדרך כלל, בתיבת הדואר האלקטרוני. 'העוקץ הניגרי' הוא סוג הונאה כספית.
    בהונאה זאת, הנוכל, בעזרת סיפורי כיסוי שונים, ינסה לשכנע אתכם, כי בתמורה לסכום כסף מסוים אותו תעבירו לו, תקבלו בהמשך סכום כסף גדול פי כמה וכמה.
    העוקץ השכיח ביותר בז'אנר 'העוקץ הניגרי' הוא 'עוקץ הירושה'. לתיבת האימייל שלכם יגיע מייל מאדם המתחזה לעורך דין ממדינה זרה, שיספר לכם כי זכיתם בירושה, ומאחר שכל יורשיו של המנוח נפטרו, אתם היורשים היחידים. המייל יהיה מפורט, עם תעודת פטירה, כשהמנוח נושא שם משפחה זהה לשלכם, כשסכום הירושה שיהיה נקוב בו הוא לא פחות מכמה מיליוני דולרים. 
    במקרים אלה המתחזה יסביר לכם שכדי לקבל את הירושה, עליכם לשלם לו מס "פעוט", או מקדמה של כמה עשרות או מאות אלפי דולרים. שילמתם? הנוכל ייקח את כספכם ויעלם (הגבלת חשבון בנק).
    במקרה כזה, יכול להיות שעקב משיכות הכספים , או הלוואות שלקחתם, החשבון יוגבל.
  2. "עוקץ המצוקה" – עוקץ בחשבון נוסף בסדרה הוא 'עוקץ המצוקה'. לתיבת הדואר האלקטרוני שלכם יגיע מייל מאדם הנמצא כביכול במצוקה; או שהוא בכלא, או שנחטף, או שהוא חולה מאוד וחייו קרסו. בתמורה לסיוע כספי שתעבירו לו, כך מבטיח הנוכל, הוא יחזיר לכם סכום גדול בהרבה ממקור כספי שממש בקרוב אמור להשתחרר. גם במקרה הזה, תגידו יפה שלום לכסף שלכם.
  3. "עוקץ השתלטות על החשבון" – במרמה זאת, הנוכל מתחזה לפקיד הבנק ומבקש לאמת אתכם את פרטי החשבון שלכם ואופן הכניסה. לרב הנוכל יאמר לכם שנעשה ניסיון כניסה לחשבון שלכם. הבנק זיהה והוא כנציג הבנק מבקש לאמת פרטים. כאשר ימסרו לו פרטי החשבון, הנוכל יכנס לחשבון ויעביר ממנו כספים לחן. אחרים ככל שיוכל. מצב זה יכול לגרום ללקוח להיכנס לחריגת אשראי שתגרום לאי כיבוד צ'קים.

לאור העובדה שהשבת כספים מנוכלים אלה היא משימה כמעט בלתי אפשרית, מפני שלרוב, הנוכלים מתגוררים במדינות שאין בינן לישראל הסכמי הסגרה,  נשאלת השאלה: את מי בכל זאת ניתן לתבוע? האם, למשל, לבנק שבו מתנהל חשבונכם יכולה להיות אחריות כלשהי למצב שאליו נקלעתם? האם אין אותות במחשב הבנק המראים "דגל אדום", לנוכח ההעברות הכספיות המשמעותיות והחריגות אותן ביצעתם מחשבונכם?  

הלוואה, בריבית, באמצעות צ'קים דחויים

במקרה של  חברה שנהגה ללוות כספים מלקוחותיה ולהחזיר להם את ההלוואה, בריבית, באמצעות צ'קים דחויים. לחילופין, לקוחות שביטלו עסקה עם החברה וביקשו את כספם בחזרה, קיבלו ממנה שיקים בפריסה ולא תשלום אחד במזומן.

למעשה, תרגיל זה נבע משום שהחברה נקלעה לקשיים תזרימיים. כאשר התקרב מועד פירעון הצ'קים, אנשיה נהגו לבטל את הצ'קים (הוראת ביטול), ובכמויות גדולות. הדבר נעשה כדי למנוע מצב שבו הצ'קים של החברה יחזרו בעילה של "היעדר כיסוי מספיק". במקרים כאלה עלולה להפוך החברה לבעלת חשבון מוגבל על פי תקנות בנק ישראל – המחייבות את הבנקים להגביל חשבונות שבהם חוזרים צ'קים בכמות גדולה לאורך תקופה בשל חריגה ממסגרת והיעדר כיסוי מספיק. 

בחברה היו קוראים ללקוחות לפגישה, במהלכה היו נותנים להם צ'קים חלופיים, דחויים , כשבדרך כלל הראשון בהם היה נפדה, אך כאשר הגיע מועד האחרים, כל הסדרה החדשה הייתה מבוטלת – וחוזר. לבסוף, החברה נכנסה להליך פירוק, והלקוחות מצאו את עצמם עם חובות כלפיהם  של מאות אלפי שקלים – וללא כל בטוחה. 

בהתאם לדוגמה שלעיל, מדובר בסכומי כסף גדולים ובמספר רב של צ'קים שניתנה עבורם הוראת ביטול. האם לא קמה לבנק אחריות כלפי אותם לקוחות שנעקצו? הלקוחות הרי לא היו יכולים לדעת על הקשיים התזרימיים של החברה. היחידים שיכלו לדעת על כך היו אנשי החברה עצמה והבנק. האם על הבנק – שהיה ער לביטול המאסיבי של הצ'קים בחשבונות החברה – לא הייתה מוטלת החובה להזהיר את הלקוחות? 

כאשר נציגי הבנק מבחינים כי החברה עלולה להיכנס לחדלות פירעון, שאיפת נציגי הבנק היא כי יישארו בקופת החברה סכומים גדולים, על מנת שהחוב כלפי הבנק יקטן והחזר החוב של החברה יגדל. לפיכך, האינטרס הברור של הבנק היה להשאיר את כספי הלקוחות המרומים בחשבונות החברה, ולא לקטוע את תרגיל "העוקץ". 

במקרה שכזה קמה עילה תביעה לאדם שקיבל צ'קים מחברת "עוקץ" כלפי הבנק. דרכי ההוכחה קשים שכן הבנק יערים קשיים על קבלת מלוא המסמכים.

הינכם מוזמנים ליצור עימי קשר בדרכים הבאות
או השאירו מספר טלפון ואחזור אליכם בהקדם